Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

У Шапцу обележен Међународни дан особа са инвалидитетом- 3. децембар

5. децембра 2022.

Поводом Међународног дана особа са инавлидитетом, који се обележава 3. децембра, председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, чланица Градског већа задужена за социјалну заштиту Јелена Милошевић, директрка Центра за социјални рад Шабац Биљана Мркоњић су прошлог петка 2.децембра уприличили посету Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју Шабац и Удружењу параплегичара Мачванског округа.

Услуга Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју постоји при Центру за социјални рад Шабац од 2012. године. За реализацију ове услуге сваке године се опредељују значајна средства у буџету града Шапца, а у складу са усвојеним локалним нормативним актима. ДБ спада у групу дневних услуга у заједници које подржавају боравак корисника у породици и непосредном окружењу. Тренутно ДБ похађа 19 корисника, којима се обезбеђује: боравак, исхрана, радна и окуппациона терапија, културно забавне и рекреативне активности, а све према способностима и склоностима корисника, превоз од места становања до Боравка и назад, према потреби.

Када је реч о ОСИ Центар за социјални рад Шабац пружа могућност обезбеђивања услуга социјалне заштите, које утичу на унапређење квалитета живота и животних прилика особа са инвалидитетом. Град Шабац је од 2021. године уврстио персоналну асистенцију за особе са инвалидитетом у услуге социјалне заштите. Услуга Лични пратилац доступна је деци са инвалидитетом у Шапцу од 2017. године. На овај начин услуге постају део система који осигурава особама са инвалидитетом унапређење животних прилика, бољу приступачност и могућност самосталнијег живота.

Међународни дан особа са инвалидитетом установљен је Резолуцијом Уједињених нација, а широм планете обележава се од 1992. године сваког 3. децембра, како би се промовисало пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом и предузеле мере за њихово укључивање у све аспекте друштвеног живота.

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Events for 1 Јануар
Нема догађаја
Events for 2 Јануар
Нема догађаја
Events for 3 Јануар
Нема догађаја
Events for 4 Јануар
Нема догађаја
Events for 5 Јануар
Нема догађаја
Events for 6 Јануар
Нема догађаја
Events for 7 Јануар
Нема догађаја
Events for 8 Јануар
Нема догађаја
Events for 9 Јануар
Нема догађаја
Events for 10 Јануар
Нема догађаја
Events for 11 Јануар
Нема догађаја
Events for 12 Јануар
Нема догађаја
Events for 13 Јануар
Нема догађаја
Events for 14 Јануар
Нема догађаја
Events for 15 Јануар
Нема догађаја
Events for 16 Јануар
Нема догађаја
Events for 17 Јануар
Нема догађаја
Events for 18 Јануар
Нема догађаја
Events for 19 Јануар
Нема догађаја
Events for 20 Јануар
Нема догађаја
Events for 21 Јануар
Нема догађаја
Events for 22 Јануар
Нема догађаја
Events for 23 Јануар
Нема догађаја
Events for 24 Јануар
Нема догађаја
Events for 25 Јануар
Нема догађаја
Events for 26 Јануар
Нема догађаја
Events for 27 Јануар
Нема догађаја
Events for 28 Јануар
Нема догађаја
Events for 29 Јануар
Нема догађаја
Events for 30 Јануар
Нема догађаја
Events for 31 Јануар
Нема догађаја

Најшешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.