Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

Сајт Центра приступачан особама са инвалидитетом

26. Октобар 2022.

Веб страница Центра за социјални рад Шабац, од октобра текуће године, унапређена је кроз пројекат Немачко-српске развојне сарадње „Социјалне услуге за угрожене групе“ Доступне веб странице за пружаоце социјалних услуга коју спроводи ГИЗ. Циљ пројекта је унапређење веб странице како би била дигитално приступачна особама са инвалидитетом: слепима, слабовидима, особама са слабијом покретљивошћу руку. Агенција за рачунарско програмирање „PaprikArt Interactive” Лесковац је радила спровођењу ових новина.

Садржај странице је креиран тако да читач екрана за слепе може да препозна садржај, слабовиде особе имају могућност да повећају фонт и контраст. Сајт може да се прегледа и уз помоћ тастатуре, није нужно да се користи миш, јер особе са смањеном покретљивошћу руку нису у могућности да га користе. На овај начин сајт је олакшан за употребу онима којима је потребна помоћ, а поред нашег дигитално су унапређени и сајтови још 15 центара за социјални рад у Р. Србији.

На нашој страници постоји иконица која води до странице Министарства за рад где посетиоци сајта могу прочитати одговоре на најчешће постављена питања из области социјалне заштите, што потецијаним корисницима олакша приступ информацијама, а запосленима убрза посао. Сајт од раније има могућност преузимања захтева за остваривање права и услуга из области социјалне заштите.

Данас се већина информација добија путем интернета који је најлакши и најбржи начин за информисање, на овај начин се смањује изолованост особа са инвалидитетом, посебно слепих особа.

Конвенција Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом у члау 8 тачка 2 став г наводи права инвалида на приступачност и информације: -Промовисање приступачности ОСИ, нових информационих и комуникационих технологија и система, укључујући интернет.

Треба навести и Стандардна правила УН-а о изједначавању могућности за особе са инвалидитетом (резолуција 48/96).

Наведена правила нису правно обавезујућа, али морално јесу.

Повезани чланци