Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

Подршка нам је потребна

8. Мај 2023.

У оквиру актуелних, трагичних дешавања, сви смо остали неми. Суочени са осећањима туге, беса и немоћи. Постављамо питања на које немамо одговоре. Сви. Небитно ко смо и чим се бавимо. Људи смо, пре свега. Најтеже ситуације у животу сваког човека су оне у којима немамо одговоре. Или бар један одговор. Једно логично објашњење. Чини нам се, можда би нам било лакше. Веома је тешко свакоме када нема одговора. Одраслој особи. Детету. Када постоји једно велико ЗАШТО. И једно велико НЕ ЗНАМ.

Центар за социјални рад „Шабац“ у оквиру Службе за заштиту деце и младих као и Саветовалиште за породицу и младе, у оквиру Центра, свакодневно је упућен на многобројне породице, на заштиту деце без родитељског старања, малолетне деце, адолесцената, кривично одговорних и кривично неодговорних, на родитеље који се разводе, на децу која се поверавају. На децу која само воле своје родитеље, који се више не воле и који су љубав заменили међусобном мржњом. На децу понекад тужну, понекад немоћну, напуштену и невољену а често, као последицу свега овога, са формираним агресивним обрасцима понашања, некада усмереним ка себи а некада ка другима. На жртве породичног и вршњачког насиља и на оне које врше насиље, породично и вршњачко. Суочени смо са њиховим бригама, сумњама и страховима. И често са њиховим личним ставовима и уверењима, у која чврсто верују али не желе да их мењају. А што би понекад могао бити један корак ка решењу. Помажемо у оквиру својих законских, професионалних и људских могућности. Понекад, једино решење виде само чврсто се држећи својих ставова и уверења, што отежава пут ка решењу дисфункционалних породичних релација. Понекад прихаватају да им је потребан савет и подршка, што је често пут ка решењу.

Указујемо родитељима да је ослушкивање и разумевање потреба детета и усвајање ненасилних васпитних метода најбољи и најздравији начин да родитељи својим позитивним примером успоставе здраве васпитне границе и да свој однос са децом заснивају на разумевању, стрпљењу, доследности и поштовању. Указујемо да ауторитет који се гради на страху, кажњавању и насиљу прозводи страх и насиље које дете преноси и на односе према себи и према другима, често и током целог свог живота.

На жалост, не чује увек свако свакога. Често се не чујемо међусобно, понекад можда, не чујемо довољно и своју децу. Можда некада имају нешто да нам кажу. Можда су се некад плашили да нам то нешто кажу. Можда су од одраслих чули ружне коментаре о некоме. Или нечему. Можда су научили или усвојили неки лош пример и уградили у своје ставове и у своје односе са другима, са родитељима, одраслим, са својим вршњацима. Неке друге вредности, које то нису, испливале су на површину. Видимо то и препознајемо. Али, негде смо се изгубили, на том путу љубави.

Можда нам не треба много. Можда нам је и мало довољно. Да одговорност не тражимо само у другоме. Да завиримо у себе и видимо ко смо. Како се осећамо, шта мислимо, у шта верујемо. Да ли имамо осећај одговорности, према себи и према другима. Да се окренемо универзалним вредностима. Да се разумемо, уважавамо и поштујемо. Да учимо децу да свако има право на различитост. Да их учимо да воле себе да би могли да воле друге. Да их учимо одговорности, према себи и према другима. Да поштују и уважавају људски живот. Који је један, једини, незаменљив. И вредан.

Можда је потребно да освестимо једну једноставну чињеницу. Да је ЉУБАВ немерљив улог, који можемо даривати својој деци и која има свевременску и универзалну снагу. Да ЉУБАВ лечи и исцељује.

Обавештамо грађане да Саветовалиште за породицу и младе, у оквиру Центра за социјални рад „Шабац“, пружа саветодавне и терапијске услуге, посебно узимајући у обзир актуелна дешавања и потребу породице или појединца за подршком.

Саветовалиште ради понедељком и средом, од 15 до 19 часова. Услуге Саветовалишта су бесплатне и могу се заказати телефоном, лично или упућивањем од стране других институција. Телефон Саветовалишта је 064 82 77 338.

Подршка нам је потребна.

Весна Димитријевић, дипл. педагог, породични саветник
руководилац Службе за заштиту деце и младих

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

Јун 2024

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1 Јун
Нема догађаја
Events for 2 Јун
Нема догађаја
Events for 3 Јун
Нема догађаја
Events for 4 Јун
Нема догађаја
Events for 5 Јун
Нема догађаја
Events for 6 Јун
Нема догађаја
Events for 7 Јун
Нема догађаја
Events for 8 Јун
Нема догађаја
Events for 9 Јун
Нема догађаја
Events for 10 Јун
Нема догађаја
Events for 11 Јун
Нема догађаја
Events for 12 Јун
Нема догађаја
Events for 13 Јун
Нема догађаја
Events for 14 Јун
Нема догађаја
Events for 15 Јун
Нема догађаја
Events for 16 Јун
Нема догађаја
Events for 17 Јун
Нема догађаја
Events for 18 Јун
Нема догађаја
Events for 19 Јун
Нема догађаја
Events for 20 Јун
Нема догађаја
Events for 21 Јун
Нема догађаја
Events for 22 Јун
Нема догађаја
Events for 23 Јун
Нема догађаја
Events for 24 Јун
Нема догађаја
Events for 25 Јун
Нема догађаја
Events for 26 Јун
Нема догађаја
Events for 27 Јун
Нема догађаја
Events for 28 Јун
Нема догађаја
Events for 29 Јун
Нема догађаја
Events for 30 Јун
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.