Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

Плави светови

1. Април 2024.

У понедељак 1. априла у сусрет обележавању  Светског дана особа са аутизмом у  сали Дечјег одељења Библиотеке шабачке организована је радионица на тему аутизма за кориснике Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју  Шабац и  Установе за децу и младе Шабац.

Пријатељи из Библиотеке шабачке су припремили креативну ликовну радионицу у којој су корисници имали два задатка, први  је био да обоје јунаке из различитих бајки, како би заједно направили своју прву  јединствену заједничку књигу. Други задатак  да оставе отисак својих шака на плавом папиру и направе венац који симболизује заједништво и подршку. Плава боја је боја аутизма, симболизује њихове недодирљиве светове у којем крију своја осећања и радости. С тим у вези треба истаћи да аутизам није болест већ стање у којем свака особа има другачије симптоме и једни од других се разликују, свако има свој какартер и нарав, оно што воли и не воли, своје карактеристике и таленте.

Након завршетка званичног дела радионице корисници и васпитачи су још више уживали у оном другом неформалном делу, уз чоколадне бомбоне и сокове где су свој „радни“ део дана завршили уз осмехе и добру атмосферу коју им њихова „друга кућа „ Библиотека шабачка приређује два пута месечно.

 Ове године се навршава 15 година откако је на снагу ступила Конвенција УН о правима особа са инвалидитетом (УНЦРПД) и њен Опциони протокол, а 14 година откако ју је Република Србија ратификовала.

Због непостојања Националног регистра особа са инвалидитетом, у Србији се не зна тачан број особа из аутистичног спектра, али се претпоставља да их је неколико десетина хиљада.
Упркос повећању свести о томе шта је аутизам, превише особа из аутистичног спектра и њихових породица сигурно је да јавност ово стање и даље не разуме.

 

дипл. социолог Сања Павловић Мијаиловић
Служба за локална права и услуге
ЦСР „Шабац“

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1 Мај
Нема догађаја
Events for 2 Мај
Нема догађаја
Events for 3 Мај
Нема догађаја
Events for 4 Мај
Нема догађаја
Events for 5 Мај
Нема догађаја
Events for 6 Мај
Нема догађаја
Events for 7 Мај
Нема догађаја
Events for 8 Мај
Нема догађаја
Events for 9 Мај
Нема догађаја
Events for 10 Мај
Нема догађаја
Events for 11 Мај
Нема догађаја
Events for 12 Мај
Нема догађаја
Events for 13 Мај
Нема догађаја
Events for 14 Мај
Нема догађаја
Events for 15 Мај
Нема догађаја
Events for 16 Мај
Нема догађаја
Events for 17 Мај
Нема догађаја
Events for 18 Мај
Нема догађаја
Events for 19 Мај
Нема догађаја
Events for 20 Мај
Нема догађаја
Events for 21 Мај
Нема догађаја
Events for 22 Мај
Нема догађаја
Events for 23 Мај
Нема догађаја
Events for 24 Мај
Нема догађаја
Events for 25 Мај
Нема догађаја
Events for 26 Мај
Нема догађаја
Events for 27 Мај
Нема догађаја
Events for 28 Мај
Нема догађаја
Events for 29 Мај
Нема догађаја
Events for 30 Мај
Нема догађаја
Events for 31 Мај
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.