Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

Мобилна школа родитељства

14. јуна 2022.

Да би деца остварила свој пун потенцијал, потребно је да имају топлу и подстицајну везу са родитељима, квалитетну исхрану, заштиту од болести, прилику за рано учење и безбедно и стимулативно окружење за раст и развој.

Свесни значаја раног развоја и потребе за подршком и подстицајем од стране институција и стручњака који раде са децом и породицама, у оквиру пројекта „Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој“ тим је осмислио „Мобилну школу родитељства“ за јачање родитељских компетенција.

Мобилни тим је формиран како би се бавио едукацијом родитеља на сеоском подручју на територији града Шапца. Теме које се обрађују су усмерене на превенцију – здраве стилове живота и здрав развој детета.

Мобилна школа родитељства

Током јуна 2022. реализована је мобилна школа у Петловачи. У овом селу, на самом почетку реализације Пројекта пре нешто више од две године, адаптацијом старе месне заједнице, креиран је вртић у заједници који и даље успешно ради. У наведеном вртићу су са родитељима разговарали Весна Димитријевић, педагог и супервизор слижбе за децу и младе ЦСР Шабац, Александра Јанковић, социјални радник у служби за одрасле ЦСР као и Ана Веелиновић, педагог у служби за локална права и услуге ЦСР Шабац.

Планирано је да се пројектом „Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој“ прошири и осигура редовност похађања предшколских програма, обезбеђивањем бесплатног превоза за децу из удаљених засеока; да се прошири понуда бесплатних програма за децу и родитеље; да се унапреди подршка породицама из осетљивих друштвених група у одгајању и васпитавању деце у породици; да се ради на оснаживању и информисању у циљу остваривања права и бенефита у социјалном, здравственом правном и образовном смислу.

Носилац пројекта је град Шабац, а Протокол о сарадњи и обавезу да ће подједнако да раде на пројектним активностима потписали су: Центар за социјални рад „Шабац“, Предшколска установа „Наше дете“, Дом здравља „Др Драга Љочић“ и УГ „Лига за здравље“.

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

Децембар 2022

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Events for 1 Децембар
Нема догађаја
Events for 2 Децембар
Нема догађаја
Events for 3 Децембар
Нема догађаја
Events for 4 Децембар
Нема догађаја
Events for 5 Децембар
Нема догађаја
Events for 6 Децембар
Нема догађаја
Events for 7 Децембар
Нема догађаја
Events for 8 Децембар
Нема догађаја
Events for 9 Децембар
Нема догађаја
Events for 10 Децембар
Нема догађаја
Events for 11 Децембар
Нема догађаја
Events for 12 Децембар
Нема догађаја
Events for 13 Децембар
Нема догађаја
Events for 14 Децембар
Нема догађаја
Events for 15 Децембар
Нема догађаја
Events for 16 Децембар
Нема догађаја
Events for 17 Децембар
Нема догађаја
Events for 18 Децембар
Нема догађаја
Events for 19 Децембар
Нема догађаја
Events for 20 Децембар
Нема догађаја
Events for 21 Децембар
Нема догађаја
Events for 22 Децембар
Нема догађаја
Events for 23 Децембар
Нема догађаја
Events for 24 Децембар
Нема догађаја
Events for 25 Децембар
Нема догађаја
Events for 26 Децембар
Нема догађаја
Events for 27 Децембар
Нема догађаја
Events for 28 Децембар
Нема догађаја
Events for 29 Децембар
Нема догађаја
Events for 30 Децембар
Нема догађаја
Events for 31 Децембар
Нема догађаја

Најшешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.