Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

Јесења соната у Установи за децу и младе „Шабац“

8. новембра 2022.

Иако је јесен званично почела у септембру, октобар је месец који својим бојама и мирисима најлепше дочарава прелазно годишње доба. У уметничком контексту, октобар нам доноси лагани прелаз са отворених простора и лаких летњих тема у библиотеке, музеје и позоришта. Са споља ка унутра, од других ка себи, показујући да се тамо крије богат свет маште и стваралаштва.

Прве недеље октобра, током обележавања Дечије недеље, Стручни тим Установе за децу и младе „Шабац“ је припремио садржајан програм који је испунио сва очекивања деце и младих из Установе. Остварена је сарадња са Библиотеком шабачком, корисници Установе једном недељно у редовном термину имају прилику да листају своје омиљене књиге и учествују у организованим радионицама. Поред одлазака у библиотеку, деца и млади из Установе једном недељно редовно одлазе на излете, посећујући различита културна и забавна места у нашем граду, упознајући се са нашом туристичком понудом и културним наслеђем.

Са многобројних излета, из парка, шуме и нашег дворишта, корисници су донели у Установу сакупљено лишће, кестење, гранчице и друге јесење плодове. Осврнули смо се око себе, боље погледали јесење дарове и схватили да не морамо ништа куповати – сама природа се побринула да се свака кућа претвори у чаробне јесење дворце. Јесења обележја могу се видети на сваком кораку. Јесен нам је донела велики број идеја како да на забаван и креативан начин проведемо време у игри са децом и младима током хладних дана. Заокупили смо њихову пажњу и при том утицали на развој њихових психофизичких способности. Створили смо јесење расположење, претворили досадно време у шарено и инспиративно. Користили смо лишће у златним и бакарним нијансама, кестенове, шишарке, жиреве, зрна кукуруза и остале јесење плодове.

Деца су кроз креативне радионице изражавала своју маштовитост, своја осећања и вежбала моторику. Често се у креативним радионицама за децу комбинује више техника. Тако се кроз лепљење јесењег лишћа на папир у комбинацији са доцртавањем детаља могу добити права уметничка дела. Кроз креативне радионице унели смо јесен у нашу установу. Топле, пуне јарких боја, јесење композиције су неограничено поље за креативност. Направили смо еленгантан венац на улазним вратима нашег креативног царства, направили јесење паное дечијих радова а прекрасна јесен ће се дуго населити у нашој установи.

Стручни тим Установе за децу и младе „Шабац“

Корисници установе за децу и младе "Шабац"

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Events for 1 Октобар
Нема догађаја
Events for 2 Октобар
Нема догађаја
Events for 3 Октобар
Нема догађаја
Events for 4 Октобар
Нема догађаја
Events for 5 Октобар
Нема догађаја
Events for 6 Октобар
Нема догађаја
Events for 7 Октобар
Нема догађаја
Events for 8 Октобар
Нема догађаја
Events for 9 Октобар
Нема догађаја
Events for 10 Октобар
Нема догађаја
Events for 11 Октобар
Нема догађаја
Events for 12 Октобар
Нема догађаја
Events for 13 Октобар
Нема догађаја
Events for 14 Октобар
Нема догађаја
Events for 15 Октобар
Нема догађаја
Events for 16 Октобар
Нема догађаја
Events for 17 Октобар
Нема догађаја
Events for 18 Октобар
Нема догађаја
Events for 19 Октобар
Нема догађаја
Events for 20 Октобар
Нема догађаја
Events for 21 Октобар
Нема догађаја
Events for 22 Октобар
Нема догађаја
Events for 23 Октобар
Нема догађаја
Events for 24 Октобар
Нема догађаја
Events for 25 Октобар
Нема догађаја
Events for 26 Октобар
Нема догађаја
Events for 27 Октобар
Нема догађаја
Events for 28 Октобар
Нема догађаја
Events for 29 Октобар
Нема догађаја
Events for 30 Октобар
Нема догађаја
Events for 31 Октобар
Нема догађаја

Најшешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.