Док пролазите кроз Шабац у време ручка, вероватно не знате да се у скромним просторијама месних заједница „Камењак“ и „Шипурске ливаде“ свакога дана дели једини топли оброк за стотине грађана. За многе, Народна кухиња није само оброк, већ начин да преживе.
Овај вид подршке постоји у Шапцу још од 1993. године и намењен је људима који живе у изузетно тешким материјалним условима. Кроз систем Народне кухиње, корисницима је омогућен приступ куваним оброцима сваког радног дана.
Према анализи Центра за социјални рад „Шабац“, у току 2024. године право на бесплатан оброк користило је укупно 401 домаћинство, што је значило припрему 799 оброка дневно. На последњи дан године, 31. децембра, евидентирано је 380 активних носилаца права, за које је тог дана припремљено 773 оброка.
Шабачка Народна кухиња представља специфичан модел организације, јер у њеном раду учествују три кључне институције: Црвени крст Шабац, Центар за социјални рад „Шабац“, Градска управа града Шапца, Фондација „Хумано срце Шапца“, која искључиво учествује у дистрибуцији оброка корисницима.
Циљ ове сарадње је јединствен и јасан, да сваки корисник добије свој оброк сваког радног дана. Улога сваке установе је кључна за правилно функционисање система. Оброци се деле радним данима, а количина хране зависи од броја чланова домаћинства. Народна кухиња не ради викендом и државним празницима.
Право на бесплатан оброк се остварује подношењем захтева Центру за социјални рад „Шабац“, Служби за локална права и услуге, радним данима од 7 до 15 часова. Уколико подносилац није у могућности да лично дође, захтев се може поднети и телефоном, на основу чега се сачињава службена белешка, а социјални радник излази на терен. Захтев може поднети и члан породице, старатељ, законски заступник, или се поступак може покренути по службеној дужности, као и на иницијативу грађана или правних лица. Поступак по поднетом захтеву води надлежни стручни радник на остваривању права у заједници.
Црвени крст Шабац је задужен за координацију НК и дистрибуцију оброка, који се деле радним данима у просторијама месних заједница „Камењак“ и „Шипурске ливаде“, у периоду од 12:00 до 13:30 часова.
Финансирање
Градска управа града Шапца и Црвени крст Шабац, односно Црвени крст Србије као значајан донатор Народне кухиње у намирницама, обезбеђују бесплатан оброк за кориснике. Градска управа града Шапца сваке године расписује јавну набавку за припрему и испоруку оброка. У 2024. години, као изабрани испоручилац оброка био је ПУР „Паша 015“ из Шапца. Уговор о јавној набавци, од 26. јуна 2024. године, закључен је до утрошка средстава, а најдуже на период од 12 месеци. Максимална вредност уговора износила је 32.000.000,00 динара без ПДВ-а, односно 38.400.000,00 динара са ПДВ-ом, с тим што се корекција цене уговора врши у случају да Црвени крст обезбеди намирнице путем донација.
Током 2024. године, Црвени крст је обезбедио значајну донацију у виду основних прехрамбених производа за потребе народне кухиње. Укупно је донирано преко 6.000 килограма тестенине, пиринча, пасуља и уља, као и више од 36.000 конзерви месног нареска. Додатно, обезбеђене су конзерве поврћа (грашак, боранија, ђувеч), зачини и брашно.
У оквиру редовне месечне донације брашна, током свих 12 месеци равномерно је испоручивано између 7.800 и 8.970 килограма, што омогућава континуирану припрему хлеба за кориснике кухиње. Испоручилац хлеба за НК је пекара Електро Дубље.
Цена једног оброка са ПДВ током 2024.године износила је: од 216,00 РСД до 279,60 рсд.
Јеловник Народне кухиње – децембар 2024.
Током децембра 2024. године, на менију народне кухиње су се налазила традиционална јела попут пасуља са различитим врстама меса (сланина, кобасица, сува ребра), ђувеча, гулаша, рибљег паприкаша, пилава и поврћа са месом (боранија, грашак, купус, кромпир паприкаш).
Јеловник Народне кухиње Шабац децембар 2024.
| Датум | Дан у недељи | Јеловник |
|---|---|---|
| 2. децембар | Понедељак | Пасуљ са сланином |
| 3. децембар | Уторак | Гулаш са макаронама |
| 4. децембар | Среда | Боранија са кобасицом |
| 5. децембар | Четвртак | Пилав са свињским месом |
| 6. децембар | Петак | Слатки купус са кобасицом |
| 9. децембар | Понедељак | Пасуљ са кобасицом |
| 10. децембар | Уторак | Боранија са пилетином |
| 11. децембар | Среда | Грашак са пилетином |
| 12. децембар | Четвртак | Ђувеч са кобасицом |
| 13. децембар | Петак | Рибљи паприкаш |
| 16. децембар | Понедељак | Пасуљ са сувим ребрима |
| 17. децембар | Уторак | Кромпир паприкаш са пилећим месом |
| 18. децембар | Среда | Грашак са кобасицом |
| 19. децембар | Четвртак | Слатки купус са свињским месом |
| 20. децембар | Петак | Ђувеч са свињским месом |
| 23. децембар | Понедељак | Пасуљ са сланином |
| 24. децембар | Уторак | Гулаш са макаронама |
| 25. децембар | Среда | Грашак са кукурузом и свињским месом |
| 26. децембар | Четвртак | Боранија са свињским месом |
| 27. децембар | Петак | Кромпир паприкаш са кобасицом |
| 30. децембар | Понедељак | Пасуљ са кобасицом |
| 31. децембар | Уторак | Пилав са пилећим месом |
Ко су корисници Народне кухиње?
Најбројнија категорија корисника су једнончлана домаћинства (56%), са великим бројем старијих особа које нису у могућности саме да припреме оброк због старосне доби и здравствених проблема. Једнородитељска домаћинства чине око 11% корисника, што указује на значај подршке за мајке са децом у тешкој материјалној ситуацији.

Посебно забрињава податак да 32% оброка дневно припада деци што у апсолутним бројкама износи 257 малолетних корисника.

Просечан период коришћења услуге је 6-8 година. Ова чињеница указује на хроничну угроженост одређених породица и потребу за системским решењима која ће омогућити излазак из сиромаштва. Постоје корисници који су одрасли на народној кухињи, а сада са својом децом настављају да користе ово право. Што је један круг сиромаштва који се не завршава.

Територијална структура корисника
Највише корисника народне кухиње живи на градској територији, јер се пунктови за преузимање хране налазе само у граду, за најугроженије кориснике са села организује се дистрибуција оброка од стране Црвеног крста Шабац, ГУ Шабац и Фондације хумано срце Шапца, али она има своја ограничења у количини оброка која може да достави.

Народна кухиња у Шапцу функционише од 1993. године и представља витални ресурс за борбу против сиромаштва и социјалне искључености. Пружање топлог оброка није само хуманитарни чин већ и важан показатељ друштвене правде и одговорности заједнице.
Изазови и препоруке
У оквиру анализе рада Народне кухиње спроведено је и анкетирање корисника. Већина је изразила захвалност, а сви су похвалили однос запослених на пунктовима. Ипак, указано је на могућности за унапређење.
Препоруке за унапређење обухватају и организацију додатне логистичке подршке за село и унапређење јеловника:
- више свежих намирница (воће, салате),
- прилагођени оброци за децу и хроничне болеснике,
- програме за подршку породицама са децом и едукацију корисника о другим правима и могућностима подршке.
Народна кухиња у Шапцу није само хуманитарни програм, она је доказ друштвене солидарности и потребе за системским решењима у борби против сиромаштва. Иако број корисника благо расте у односу на претходне године, подаци говоре да овo право више није привремена мера, већ трајан механизам подршке најугроженијима.
Текст изведен из анализе права на народну кухињу
Анализу спровела и написала:
дипл. социолог,Сања Павловић Мијаиловић
Подаци прикупљени из електронске евиденције Центра:
приправник, дипл. социолог, Радмила Гојковић


