Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

Дневни боравак обележио Светски дан особа са Дауновим синдромом

22. Март 2024.

Светски дан особа са Дауновим синдромом у четвртак 21. марта корисници Дневног боравка  и  Установе за децу и младе Шабац, обележили су у радном центру и кафеу „Звуци срца“ у Београду, где су са члановима породице и васпитачима проживели сјајану авантуру.

Кафић и радионицу „Звуци срца“ чини тим од 33 колега, од чега је 26 са сметњама у развоју. Представљају тим различитог образовања, старости, индивидуалних и радних капацитета и вештина. У таквом креативном амбијенту наши корисници су провели дивно поподне у неформалном дружењу у кафеу, а затим су спроведени кроз Радни центар штампарију и продавницу хуманитарне организације „Дечје срце“ који је у себи објединио сва три ентитета у једно. Корисници и њихови родитељи су имали прилику да се  упознају са запосленима, њиховим радним ангажовањима и условима у којима раде и на тај начин увиде да  су све извесније могућности  јачања  њихових радних кометенција и укључивања у заједницу којој припадају.

Свака попијена кафа у овом кафеу представља подршку, призање и корак ближе ка прихватању других и на моменте другачијих, као и сваки продат производ који је у радионици направљен и одштампан. Наши корисници са васпитачима су свој новац зарађен од базара на којима су продавали своје производе корисно уложили у послужење и производе како би се не само лепо осећали, већ и утицали на поправљање статуса свих особа са инвалидитетом па и свог лично.

Овај посебан дан  корисници су завршили шетњом до Храма Светог Саве, а одатле богатији за једно немерљиво искуство више, пут куће у Шабац.

Светски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006.године, а 21. март симболично је изабран за тај дан јер је у основи те болести присутност 3 хромозома уместо 2 на 21 хромозомском пару.  Особе са Дауновим синдромом карактеристичне су  по својој топлој, љубазној и веселој личности.

 

дипл. социолог Сања Павловић Мијаиловић
Служба за локална права и услуге
ЦСР „Шабац“

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1 Мај
Нема догађаја
Events for 2 Мај
Нема догађаја
Events for 3 Мај
Нема догађаја
Events for 4 Мај
Нема догађаја
Events for 5 Мај
Нема догађаја
Events for 6 Мај
Нема догађаја
Events for 7 Мај
Нема догађаја
Events for 8 Мај
Нема догађаја
Events for 9 Мај
Нема догађаја
Events for 10 Мај
Нема догађаја
Events for 11 Мај
Нема догађаја
Events for 12 Мај
Нема догађаја
Events for 13 Мај
Нема догађаја
Events for 14 Мај
Нема догађаја
Events for 15 Мај
Нема догађаја
Events for 16 Мај
Нема догађаја
Events for 17 Мај
Нема догађаја
Events for 18 Мај
Нема догађаја
Events for 19 Мај
Нема догађаја
Events for 20 Мај
Нема догађаја
Events for 21 Мај
Нема догађаја
Events for 22 Мај
Нема догађаја
Events for 23 Мај
Нема догађаја
Events for 24 Мај
Нема догађаја
Events for 25 Мај
Нема догађаја
Events for 26 Мај
Нема догађаја
Events for 27 Мај
Нема догађаја
Events for 28 Мај
Нема догађаја
Events for 29 Мај
Нема догађаја
Events for 30 Мај
Нема догађаја
Events for 31 Мај
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.