Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

Центар за социјални рад „Шабац“ обележио Светски дан особа са аутизмом

2. Април 2024.

Поводом Светског дана особа са аутизмом, који се обележава 2. априла, У Центру за стручно усавршавање Шабац  у организацији ЦСР „Шабац“, одржан је округли сто на тему „Укљученост особа са аутизмом у заједницу кроз десет година праксе Установе за децу и младе Шабац“. Уводну реч и представљање рада кроз овај значајан јубилеј дао је Бобан Дукић руководилац Установе и дипл. социјални радник. На тему „ Специфичности у раду са особама са аутизмом у оквиру саме установе“ говорила је Каролина Гајић, дипл. дефектолог и матични васпитач, о „Укључености корисника у заједницу“ говорила је Јелена Танасић Граовац дипл.дефектолог, стручни радник на услугама, на тему „Услуге у заједници – подршка особама са поремећајем из спектра аутизма“ говорила је Вукосава Нинковић дипл. дефектолог и координатор стручног рада Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју Шабац.

Округлом столу су присуствовали: директорка Центра за социјални рад Биљана Мркоњић, помоћник директора ЦСР „Шабац“ Младен Петровић, чланица Градског већа задужена за социјална питања Јелена Милошевић, руководилац Службе за локална права и услуге Сања Гератовић Игић, др Биљана Павловић психијатар у Општој болини „Лаза К. Лазаревић“ Шабац,  директор Каритаса Шабац Мирољуб Николић, председница УО Удружења „Да будемо сви једнаки“ Ана Младеновић, чланица овог удружења Нада Мировић, представник Библиотеке Шабачке Александра Ердевички Томић, директор ОШ Стојан Новаковић Шабац Младен Лазић и други представници школа и установа који сарађују са Установом за децу и младе Шабац као и Дневним боравком и ЦСР „Шабац“.  

Закључак дискусије је да се комуникација између породица особа са аутизмом и доносиоца одлука на нивоу града мора наставити и континуирано развијати и на даље, како би се лакше ослушкивале њихове потребе, као и да је неопходно радити на развијању и унапређењу постојећих услуга и увођењу нових које ће пратити друштвене промене и кретања у области инклузије особа са инвалидитетом.

Обележавање Светског дана особа са аутизмом  организовано је на још једној локацији у организацији ЦСР Шабац,   у Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју је одржана  радионица под називом „Сви се уклапамо“, док је традиционално пуштање плавих  балона било  у дворишту Установе за децу и младе Шабац на задовољство свих корисника. 

Центар за социјални рад “Шабац” пружа могућност обезбеђивања услуга социјалне заштите, које утичу на унапређење квалитета живота и животних прилика особа са инвалидитетом. Услуга Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју постоји при Центру за социјални рад Шабац од 2012. године. Услуга Лични пратилац доступна је деци са инвалидитетом у Шапцу од 2017. године. Град Шабац је од 2021. године уврстио персоналну асистенцију за особе са инвалидитетом у услуге социјалне заштите. Установа за децу и младе “Шабац” при Центру за социјални рад почела је са радом 2014. године, а намењена је смештају деце и младих са симптомима из спректра аутизма и одраслих са сметњама у развоју.Циљ обележавања овог датума је пружање помоћи и разумевања за особе са симптомима из спектра аутизма, јачању свести о њиховим правима и инклузији у друштво.

Центар за социјални рад “Шабац” подржава особе са аутизмом у њиховој борби за инклузивно друштво, омогућавајући да кроз услуге унапреде животне прилике и имају бољу приступачност и могућност самосталнијег живота.

 

дипл.социолог Сања Павловић Мијаиловић
Служба за локална права и услуге
ЦСР “Шабац”

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1 Мај
Нема догађаја
Events for 2 Мај
Нема догађаја
Events for 3 Мај
Нема догађаја
Events for 4 Мај
Нема догађаја
Events for 5 Мај
Нема догађаја
Events for 6 Мај
Нема догађаја
Events for 7 Мај
Нема догађаја
Events for 8 Мај
Нема догађаја
Events for 9 Мај
Нема догађаја
Events for 10 Мај
Нема догађаја
Events for 11 Мај
Нема догађаја
Events for 12 Мај
Нема догађаја
Events for 13 Мај
Нема догађаја
Events for 14 Мај
Нема догађаја
Events for 15 Мај
Нема догађаја
Events for 16 Мај
Нема догађаја
Events for 17 Мај
Нема догађаја
Events for 18 Мај
Нема догађаја
Events for 19 Мај
Нема догађаја
Events for 20 Мај
Нема догађаја
Events for 21 Мај
Нема догађаја
Events for 22 Мај
Нема догађаја
Events for 23 Мај
Нема догађаја
Events for 24 Мај
Нема догађаја
Events for 25 Мај
Нема догађаја
Events for 26 Мај
Нема догађаја
Events for 27 Мај
Нема догађаја
Events for 28 Мај
Нема догађаја
Events for 29 Мај
Нема догађаја
Events for 30 Мај
Нема догађаја
Events for 31 Мај
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.