„Budi ruka koja voli“-trening za profesionalce u socijalnoj zaštiti-

4. Oktobar 2022.

U okviru projekta „ Podrška profesionalcima i roditeljima za nenasilno disciplinovanje dece -obuka stručnjaka iz sistema socijalne zaštite“ koji realizuje Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu u saradnji sa UNICEF-om, nakon održane dvodnevne obuke u Novom Sadu, 8. i 9. juna, organizovana je supervizijska (follow-up) podrška u Šapcu, dana 29. 9. 2022. godine, u Centru za stručno usavršavanje. Supervizijsku podršku je realizovala trener ovog projekta, Tamara Borisavljević, dipl. psiholog a ovom sastanku su prisustvovali stručni radnici CSR Novi Sad i CSR „Šabac“.

Cilj ovog treninga je da obuči profesionalce da se deluju na kontinuiran i sistematizovan način u savetodavnom i svakodnevnom radu sa porodicama, da roditelji budu dobro informisani koje su roditeljske prakse štetne i zašto, koji su načini da prestanu sa takvom praksom kao i da se roditelji upoznaju sa pozitivnim alternativama u vaspitanju. Cilj je takođe i da se roditelji usmere ka pozitivnoj promeni, traženju podrške za pronalaženje puta do najadekvatnijih intervencija. Cilj je i da stručnjaci osveste sopstvene stavove i da nauče najoptimalnije načine komunikacije sa roditeljima.

Ovaj trening se bavi novim konceptom prevencije kao i odnosa društva prema vaspitnoj disciplini u roditeljstvu kroz primenu tzv. 5P modela a koji podrazumeva praćenje sledećih koraka: PRUŽI, PREISPITUJ, PRESTANI, PRIMENJUJ I POTRAŽUJ.

Pruži – podršku, ohrabrenje, razumevanje, stručni savet, tretman

Preispituj – sopstvena lična uverenja i stavove u domenu roditeljstva, sopstvena ponašanja, kao i principe i znanja

Prestani – korišćenje prakse koje su se, iskustveno i u istraživanjima, pokazale nekorisne ili štetne u radu sa porodicom

Primeni – širok spektar opštih, konkretnih i specijalizovanih znanja i veština koje se tiču roditeljstva i rada sa roditeljima

Potražuj – timsku i supervizijsku podršku i pomoć, u skladu odgovornog profesionalnog ponašanja i nastupa

Cilj ove druge komponente treninga su planirane da osnaže novostečena znanja i veštine i pomognu da ih učesnici obuke uvrste u svoju svakodnevnu praksu. Na ovom sastanku prezentovan je jedan prikaz slučaja, od strane voditelja slučaja CSR „Šabac“, sa ciljem razmene informacija o tome šta je primenjeno u radu sa konkretnom porodicom, mogućnostima primeme metoda i tehnika ovog projekta kao i razmena dosadašnjih iskustava i prakse u svakodnevnim postupcima, sa kojima se suočava organ starateljstva. Cilj obuke je i pružanje podrške profesionalcima, od strane trenera i supervizora, u primeni novih znanja u sopstvenoj praksi i radu. Zadata je da kroz prikaz slučaja stručni radnici razmotre i defiišu šta je to što su primenili u svom radu, šta planiraju da promene u svom radu, kako će to da urade, kako će to da se odrazi na saradnju sa stručnjacima izvan CSR i kako će se to odraziti na saradnju sa kolegama u CSR. Na osnovu prikaza slučaja, preispitali smo preduzete mere i intervencije, razmatrali smo da li bi uz novi pristup i znanja, koji promoviše 5P model, nešto drugačiji uradili i koje se dileme javljaju u primeni modela.

Osluškivanje i razumevanje potreba deteta i usvajanje nenasilnih vaspitnih metoda najbolji je i najzdraviji način da roditelji svojim pozitivnim primerom uspostave vaspitne granice i da svoj odnos da decom zasnivaju na razumevanju, strpljenju, doslednosti i poštovanju. Svaki roditelj nastoji da svom detetu obezbedi najbolje mogućnosti za pravilan rast i razvoj. Ipak, mnogi roditelji i dalje pribegavaju telesnom ili psihološkom kažnjavanju, koje kod deteta razvija i produbljuje osećanje nepoverenja i nesigurnost, pri čemu se nepoželjna ponašanja deteta ponavljaju. Autoritet koji se gradi na strahu, kažnjavanju i nasilju proizvodi strah i nasilje koje dete prenosi i na odnose sa drugima, često i tokom celog svog života. Vaspitanje koje je zasnovano na ljubavi, razumevanju, podršci nemrljiv je ulog koji roditelj može dati svojoj deci.

Sledeća supervizijska (follow-up) poseta organizovaće se u Novom Sadu, gde će ponovo biti razmatarana ovi koncepti kao i načini rešavanja konkretnih problema, a u okviru primene novih znanja u sopstvenoj praksi.

/U tekstu korišćeni materijali sa obuke u okviru treninga za profesionalce u socijalnoj zaštiti „Budi ruka koja voli“/

Vesna Dimitrijević, dipl. pedagog

supervizor Službe za zaštitu dece i mladih

Povezani članci

Mere prevencije protiv virusa Kovid-19

Kalendar

PON
UTO
SRE
ČET
PET
SUB
NED
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1 Mart
Nema događaja
Events for 2 Mart
Nema događaja
Events for 3 Mart
Nema događaja
Events for 4 Mart
Nema događaja
Events for 5 Mart
Nema događaja
Events for 6 Mart
Nema događaja
Events for 7 Mart
Nema događaja
Events for 8 Mart
Nema događaja
Events for 9 Mart
Nema događaja
Events for 10 Mart
Nema događaja
Events for 11 Mart
Nema događaja
Events for 12 Mart
Nema događaja
Events for 13 Mart
Nema događaja
Events for 14 Mart
Nema događaja
Events for 15 Mart
Nema događaja
Events for 16 Mart
Nema događaja
Events for 17 Mart
Nema događaja
Events for 18 Mart
Nema događaja
Events for 19 Mart
Nema događaja
Events for 20 Mart
Nema događaja
Events for 21 Mart
Nema događaja
Events for 22 Mart
Nema događaja
Events for 23 Mart
Nema događaja
Events for 24 Mart
Nema događaja
Events for 25 Mart
Nema događaja
Events for 26 Mart
Nema događaja
Events for 27 Mart
Nema događaja
Events for 28 Mart
Nema događaja
Events for 29 Mart
Nema događaja
Events for 30 Mart
Nema događaja
Events for 31 Mart
Nema događaja

Najčešća pitanja

Ko ima prava na socijalnu pomoć?

Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći utvrđenog zakonom.

Kako ostvariti prava na tuđu negu i pomoć?

Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice kome je zbog telesnog ili senzornog oštećenja, intelektualnih poteškoća ili promena u zdravstvenom stanju neophodna pomoć i nega drugog lica da bi zadovoljilo svoje osnovne životne potrebe. Preko centra za socijalni rad pravo ostvaruju deca, odrasla i ostarela lica koja nisu ostvarila penziona primanja i inostrani penzioneri.

Kako postati hraniteljska porodica?

Postupak počinje podnošenjem zahteva u centru za socijalni rad. Potrebno je proći obuku za hranitelje nakon čega se stiče podobnost za bavljenje hraniteljstvom.

Šta je potrebno za smeštaj u domu?

Potrebno je prikupiti dokumentaciju za smeštaj u dom i podneti zahtev za smeštaj u centru za socijalni rad. Zahtev se podnosi u mesno nadležnom centru (nadležnost se određuje po adresi iz lične karte), a smeštaj se može ostvariti u bilo kojoj ustanovi za smeštaj u Republici Srbiji.

Kako dobiti pomoć u kući?

Potrebno je, u centru za socijalni rad, podneti zahtev za utvrđivanje prava na pomoć u kući.