Број телефона
Е-пошта
Велики грб Шапца

Брига о најстаријим корисницима

31. октобра 2023.

Поводом обележавања месеца солидарности са старијим особама у октобру директорка Центра за социјални рад Шабац, Биљана Мркоњић, руководилац Службе за локална права и услуге, Сања Гератовић Игић, геронтодомаћица Сузана Татомировић и дипл. социолог Сања Павловић Мијаиловић, обилазиле су најстарије кориснике услуге Помоћ у кући приликом чега су корисницима уручени прехрамбени пакети.

Корисница Милица Дрезгић рођена је давне 1932. године и своју десету деценију „гура“ врло оптимистично. За себе каже да је одувек била сасвим обичан човек окружен обичним људима. Своју дуговечност дугује активном животу који је имала захваљујући послу грађевинског техничара у познатом грађевинском предузећу „Изградња“ у Шапцу. Често је била на терену, а као мањина у већински мушком колективу навек се осећала поштованом и уваженом.

Милица кроз разговор каже да је у старости најтежа самоћа са којом већ дуго „другује“, од како је супруг преминуо пре више од 20 година. Двоје деце живе своје животе у иностранству. Синовљев долазак жељно ишчекује пред Никољдан, а са ћерком се путем друштвених мрежа редовно чује. Милица има своју дневну рутину, пије кафу са својим зетом и једном млађом комшиницом, редовно иде у набавку намирница, а геронтодомаћице је обилазе три пута недељно. Како не воли промене углавном је обилазе исте геронотодомаћице услуге помоћ у кући, које се брину о хигијени стана, њеној личној хигијени и плаћању рачуна. Али и поред наведене помоћи она највише цени то што се осећа сигурније јер зна да ће је оне обићи. Како наводи ова рођена шапчанка драго јој је да град има у понуди оваке услуге које воде бригу о старима.

Поводом месеца солидарности са старијим лицима, који се обележава током октобра месеца, подељено је 120 пакета корисницима услуге Помоћ у кући, старости преко 65 година. Средства за пакете за старије грађане предвиђена су буџетом града Шапца а на основу Одлуке о локалним правима и услугама социјалне заштите града Шапца тј. Права на помоћ осетљивим групама становништва.

Месец октобар је месец солидартности са старијима у току којег се скреће пажња на важност смањења неједнакости у животном окружењу становника трећег доба, али и прилагођавања животног окружења потребама и способностима ове старосне групе.“

дипл. социолог Сања Павловић Мијаиловћ
Служба за локална права и услуге
ЦСР „Шабац“

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

Децембар 2023

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1 Децембар
Нема догађаја
Events for 2 Децембар
Нема догађаја
Events for 3 Децембар
Нема догађаја
Events for 4 Децембар
Нема догађаја
Events for 5 Децембар
Нема догађаја
Events for 6 Децембар
Нема догађаја
Events for 7 Децембар
Нема догађаја
Events for 8 Децембар
Нема догађаја
Events for 9 Децембар
Нема догађаја
Events for 10 Децембар
Нема догађаја
Events for 11 Децембар
Нема догађаја
Events for 12 Децембар
Нема догађаја
Events for 13 Децембар
Нема догађаја
Events for 14 Децембар
Нема догађаја
Events for 15 Децембар
Нема догађаја
Events for 16 Децембар
Нема догађаја
Events for 17 Децембар
Нема догађаја
Events for 18 Децембар
Нема догађаја
Events for 19 Децембар
Нема догађаја
Events for 20 Децембар
Нема догађаја
Events for 21 Децембар
Нема догађаја
Events for 22 Децембар
Нема догађаја
Events for 23 Децембар
Нема догађаја
Events for 24 Децембар
Нема догађаја
Events for 25 Децембар
Нема догађаја
Events for 26 Децембар
Нема догађаја
Events for 27 Децембар
Нема догађаја
Events for 28 Децембар
Нема догађаја
Events for 29 Децембар
Нема догађаја
Events for 30 Децембар
Нема догађаја
Events for 31 Децембар
Нема догађаја

Најшешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.