Сарадња Центра за социјални рад са различитим актерима у локалној заједници важан је елемент за спровођење инклузије, обезбеђивање права и услуга, партиципације корисника услуга социјалне заштите у свакодневним животним активностима и стварања једнаких могућности за прихватање и укључивање деце и младих са сметњама у развоју и одраслих са потешкоћама.
Руководство и стручно особље организационе јединице Центра, Установе за децу и младе „Шабац“, као и стручно особље локалне услуге Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју коју спроводи Центар за социјални рад „Шабац“ има дугогодишњу сарадњу са представницима Црвеног крста Шабац и основне школе „Стојан Новаковић“ из Шапца.

Подстакнути лепом сарадњом и успешним акцијама укључивања корисника услуга дневног боравка и домског смештаја у локалну средину, осмишљен је програм овогодишњег обележавања Дечје недеље, која се сваке године обележава прве недеље октобра месеца. Представници установа су заједно припремили програм за наше кориснике који се састојао од посета једни другима, излета и дружења. Волонтери Црвеног крста и ученици IV разреда ОШ „Стојан Новаковић“ са учитељицом Љубицом Павловић посетили су Установу и деци, младима и одраслима са тешкоћама приредили позоришну представу са наступом мажореткиња. Након представе, заједно су играли, плесали и дружили се. У наставку обележавања Дечје недеље, деца, млади и одрасли из Установе и Дневног боравка посетили су ученике основне школе. Са ученицима различитих разреда учествовали су у осмишљеним активностима у дворишту: заједничком цртању кредама по бетону, спортским играма, дувању балона и заједничким пуштањем. У знак сећања на лепо дружење, деца из школе су припремила пригодне поклоне. Након посете пријатељима из основне школе, уследио је излет у оближњу Летњиковачку шуму и посета Парку науке. Свакодневним малим излетима, дружењем и неговањем пријатељстава стварамо услове за приближавање једни другима, за боље упознавање и сагледавање могућности и потреба.

Сања Гератовић Игић, мастер дефектолог

Јелена Ковачевић, дипломирани логопед

Установа за децу и младе „Шабац“